2024 SAUSIS

2024 SAUSIS

Teismas pasisakė dėl bendrovės akcijas parduodančių asmenų atsakomybės už pateiktų garantijų (ne)teisingumą


Sudarant verslo pirkimo pardavimo sandorį viena iš reikšmingiausių detalių yra pardavėjo teikiamos garantijos dėl perleidžiamo verslo sudėties, veiklos rezultatų, finansinės atskaitomybės teisingumo, taip pat iki perleidimo vykdytos veiklos ir priimtų sprendimų teisėtumo.

Juridinį asmenį verslininkai perleidžia žinodami jo veiklos istoriją, suvokdami tiek veiklos perspektyvas, tiek galinčias kilti rizikas ir grėsmes, todėl sąžiningos garantijos ir atsakomybė už jas yra būtinas sandorio sėkmės elementas, o kartu ir verslą įsigyjančio asmens saugumo garantas. Vis tik, pasitaiko atvejų, kai tiek derėdamiesi dėl sandorio, tiek teikdami garantijas pardavėjai reikšmingą informaciją nuslepia.

Tokio pobūdžio ginče teko dalyvauti ir Vilniaus advokatų kontoros SPES teisininkams. Advokatams pavyko apginti kliento- verslą įsigijusio asmens- interesus.

Klientui perėmus verslo valdymą paaiškėjo, kad dalis  akcijų pirkimo- pardavimo sutartyje nustatytų garantijų neatitinka tikrovės, teko ne tik  šalinti ankstesnių juridinio asmens vadovų padarytus pažeidimus, bet ir sumokėti nuslėptus mokesčius.

Bylą išnagrinėjęs teismas kliento reikalavimus dėl sumų, sumokėtų šalinant pažeidimus, kurių pagal pardavėjų teiktas garantijas būti neturėjo, patenkino, konstatuodamas, kad tai yra neteisingomis garantijomis pardavėjų pirkėjui padaryti nuostoliai.